Programma's

Werk en Inkomen

Belangrijke risico's

Risico

Maatregel

  1. Financieel risico inzake het BUIG-budget.

O.b.v. een landelijk objectief verdeelmodel krijgen we jaarlijks budget om uitkeringen te verstrekken. Nog steeds is ons BUIG-budget niet volledig toereikend om alle uitkeringen te verstrekken. Financiële dekking vindt plaats vanuit de Algemene Middelen.
Voor de uitstroom naar werk zijn m.n. wij afhankelijk van werkgevers die de werkzoekenden in dienst willen en nemen en houden. Een daling van de werkgelegenheid heeft daarom altijd gevolgen voor de ontwikkeling van ons bijstandsbestand.

Lobby richting Rijk voor een beter verdeelmodel + rechtmatig verstrekken van uitkeringen. Verder zetten wij actief in op re-integratie werktoeleiding, gericht op uitstroom naar werk. Voor Utrechters bij wie de arbeidsmarkt nog op afstand staat, hebben we extra aandacht zodat zij wel stappen richting werk kunnen maken. We zetten hiervoor structureel extra middelen in, vanuit ‘Arbeidsmarkt dichtbij’.

Met een actieve werkgeversbenadering binden we daarnaast werkgevers aan ons die zich duurzaam willen inzetten voor onze doelgroepen.

  1. Door stijgende lasten en inflatie hebben Utrechters met hetzelfde inkomen minder te besteden.

Bij huishoudens met een laag inkomen staat de bestaanszekerheid onder druk. Door de stijgende lasten bestaat het risico op een verbreding van deze problematiek richting de lage middeninkomens. De gemeente heeft niet de beleidsinstrumenten om structurele inkomenstekorten te dempen en het Rijk biedt tot nu toe geen oplossing in de vorm van toereikend inkomensbeleid.
Meer inwoners hebben daardoor onvoldoende inkomen om in de noodzakelijke kosten van levensonderhoud te kunnen voorzien en als volwaardig burger mee te kunnen doen in de samenleving. Daardoor is het ontstaan van schulden onvermijdelijk.

Bovendien heeft schuldhulpverlening alleen zin als de maandbegroting van een inwoner sluitend kan worden en er ruimte is om schulden af te betalen. Als er structureel te weinig inkomen is, zijn schulden onoplosbaar en verergeren ze alleen maar en komen de betreffende inwoners in steeds schrijnendere armoede te leven.

Inkomensbeleid is voorbehouden aan het Rijk. Wij lobbyen voor het verder verhogen van het minimumloon en de hoogte van de uitkeringen, om te zorgen dat bestaanszekerheid geborgd wordt.

  1. De wetgeving vanuit het rijk is bepalend voor de inzet van onze middelen

Nieuwe wetgeving of financieringssystematieken kunnen beteken dat er een groter beroep gedaan wordt op bepaalde instrumenten of dat er een nieuwe prikkel ontstaat om instrumenten meer in te zetten, zoals bij LKS.

Monitoren ontwikkelingen wetgeving

Zie voor de financiële impact van het risico inzake het BUIG-budgetde paragraaf Weerstandsvermogen en Risicobeheersing .

Deze pagina is gebouwd op 06/30/2023 00:16:53 met de export van 06/29/2023 23:52:20