| Omschrijving |
---|
Doelstelling 1 Het Utrechts veiligheidsbeleid is erop gericht het veiligheidsniveau 2018 tenminste te behouden |
- Uitvoering van de nota Grenzen Stellen Perspectief Bieden.
Een meerjarige aanpak om de veiligheid en leefbaarheid in de stad te vergroten door het tegengaan van de ontwrichtende effecten van drugscriminaliteit en ondermijning. Hierbij wordt ingezet op twee pijlers: het doorbreken van criminele carrières en het doorbreken van criminele geldstromen.
|
- Uitvoering Focusgebieden Amsterdamsestraatweg en Kanaalstraat/Damstraat.
In kwetsbare gebieden werken we aan sociaal-maatschappelijke en fysieke ontwikkelingen. Daarbij richten we ons op de aanpak van de Amsterdamsestraatweg en de Kanaalstraat/Damstraat. Deze heeft als doel om de problemen op het gebied van ondermijning, drugsgerelateerde criminaliteit, economische vitaliteit en vastgoed, jongeren en de woon- en leefomgeving (inclusief de herinrichting) integraal aan te pakken.
|
- Utrecht Zijn We Samen (UZWS).
We zien een sterke toename van het aantal incidenten, denk aan maatschappelijke onrust. Dit heeft grote gevolgen voor de veiligheidsbeleving in de stad. Om dit tegen te gaan is het nodig om de aanpak op polarisatie en radicalisering onverlet voort te zetten en hierbinnen goed te kijken naar de verschillende sentimenten die ten grondslag liggen hieraan.
|
- Straatintimidatie.
De aanpak van straatintimidatie is belangrijk omdat iedereen in de openbare ruimte zich veilig moet voelen, zonder geïntimideerd te worden. - De aanpak van straatintimidatie is onderdeel van de brede anti-discriminatie agenda.
- Middelen voor de aanpak worden binnen de bestaande budgetten van Veiligheid gezocht.
|
- Persoonsgerichte aanpak en TopX aanpak binnen het ZVHRU voor personen met complexe problemen en veiligheidsrisico’s. We zien een toename van het aantal personen dat door psychisch-sociale problematiek, extramuralisering en economische omstandigheden gevoelens van onveiligheid of verstoring van de openbare orde veroorzaken. Ook kan er sprake zijn van dreiging en/of geweld of radicalisering. De problemen van deze mensen vragen niet alleen zorg, maar ook inzet van justitiële partners en of gespecialiseerde hulpverlening. Het uitbreiden van de PGA moet er toe leiden dat mensen de juiste begeleiding krijgen om terugval of recidive met alle gevolgen voor de veiligheid in de stad te voorkomen. Deze aanpakken zetten we ook in op criminele families en ernstig overlastgevende gezinnen.
|
- Uitvoering geven aan actieplan ‘Een veiliger digitale stad’
|