Programma's

Volksgezondheid

Omschrijving

Doelstelling 1 In 2040 zijn de gezondheidsverschillen in Utrecht tussen de laagste en hoogste sociaal economische groepen met 30% afgenomen ten opzichte van 2012

Gezondheidswinst voor iedereen

Zorg- en hulpverlening

  • Met de wettelijke taken van de Jeugdgezondheidszorg zien we jaarlijks 95% van alle kinderen. Dit gebeurt tijdens ongeveer 128.000 contactmomenten per jaar. Verschillende onderwerpen komen ter sprake, zoals bewegen, gezond gewicht, slapen en beeldschermgebruik. Ook adviseren we school en ouders over de mogelijkheden om bij school(ziekte)verzuim weer sneller naar school te gaan. Daarnaast versterken we de inzet van de JGZ in de kernpartneraanpak Voorschoolse Educatie en Primair Onderwijs.
  • We zorgen voor een goede uitvoering van het Rijksvaccinatieprogramma en daarmee dragen we bij aan een hoge vaccinatiegraad in de stad.
  • De GGD Regio Utrecht (GGDrU) voert voor de gemeente een aantal (basis)taken uit, zoals de infectieziektebestrijding, medische milieukunde, technische hygiënezorg, forensische zorg en soa-spreekuren en de verstrekking van PrEP. Leidend bij de invulling is de Bestuursagenda 2019 – 2023 . Met ingang van 2023 is er structureel 250.000 euro per jaar beschikbaar gesteld voor de uitbreiding van de soa-poli en PrEP-zorg . De GGDrU geeft uitvoering aan het plan voor deze uitbreiding, zoals opgesteld in 2 e helft 2022.

Fysieke leefomgeving

  • De Inspectie Kinderopvang voert een aantal specifieke wettelijke taken uit waaronder het houden van toezicht op kinderopvanglocaties. Minimaal éénmaal keer per jaar worden alle voorzieningen voor dagopvang, buitenschoolse opvang (BSO) en gastouderbureaus geïnspecteerd. Vanaf 2023 wordt de steekproef bij gastouderopvang wettelijk vergroot van 5% naar 50%. Gemiddeld worden jaarlijks ongeveer 800 inspecties uitgevoerd. Bij ongeveer 10% hiervan moet in meer of mindere mate handhavend worden opgetreden.

Verkleinen van gezondheidsverschillen

Zorg- en hulpverlening

  • We leveren met partners passende, bereikbare en toegankelijke sociaal-medische zorg voor dak- en thuislozen .
  • Onze sociaal verpleegkundigen werken actief samen met betrokken hulpverleners in de wijk bij de ondersteuning en zorg voor inwoners met overvolle of sterk vervuilde huishoudens.
  • We blijven hulp- en dienstverlening mogelijk maken voor sekswerkers die in Utrecht wonen en/of werken. Uitstapprogramma’s zijn hier onderdeel van.
  • Wij blijven inzetten op het bereiken van de kinderen die Voorschoolse Educatie (VE) het hardst nodig hebben, door zorgvuldige screening, het indiceren van VE en toeleiding naar VE (zie programma Onderwijs voor inzet verhoging bereik).
  • Met de middelen van Samen voor Overvecht zetten we in op moeder-babygroepen en extra inzet van de JGZ in de wijk. De besteding van de extra coalitiemiddelen Samen voor Overvecht worden verder ingevuld in overleg met de betrokken partners.

Vermeerderen gezondheidskennis

Deze pagina is gebouwd op 06/30/2023 00:16:53 met de export van 06/29/2023 23:52:20