Programma's

Volksgezondheid

Omschrijving

Doelstelling 1 In 2040 zijn de gezondheidsverschillen in Utrecht tussen de laagste en hoogste sociaal economische groepen met 30% afgenomen ten opzichte van 2012

Gezondheidswinst voor iedereen

Leefstijl

  • In samenwerking met SportUtrecht versterken we laagdrempelig aanbod voor bewegen, gezond eten en verantwoord alcoholgebruik in de sportomgeving. Daarnaast moedigen we aan dat steeds meer sportverenigingen aandacht hebben voor zonbescherming.
  • We ondersteunen basisscholen bij de relationele en seksuele vorming van leerlingen via het programma Lentekriebels.
  • We werken aan middelenpreventie, waaronder alcohol, drugs, lachgas. We richten ons onder andere op leerlingen en studenten, ouders en professionals die met jongeren en jongvolwassenen werken. Bij de voorlichting hebben we ook aandacht voor gamen, gokken en schermgebruik.
  • We werken toe naar een rookvrije generatie in 2035. We blijven daarom inzetten op het rookvrij maken van omgevingen waar kinderen komen. We zorgen samen met partners voor een betere ondersteuning van stoppen met roken voor Utrechters, in het bijzonder voor groepen waar verhoudingsgewijs veel mensen roken.
  • We blijven samen met Sterkz.org inzetten op een actieve en concrete aanpak voor valpreventie van ouderen waar we in 2022 mee zijn gestart onder de noemer Vallen-Voorkomen. Daarnaast gaan we door met het faciliteren van sporten en bewegen bij ouderen voor het behouden en versterken van hun vitaliteit, onder andere met het programma Doortrappen. En we zetten in op meer senior- en dementievriendelijke wijken, waarvoor we een plan van aanpak gaan ontwikkelen.

Sociale leefomgeving

  • In 2023 ligt de focus rondom collectieve opvoedondersteuning op de samenwerking tussen JGZ, Lokalis, Dock en JoU. Hierbij gaat het over het samen prioriteren en leren en het zichtbaar maken van de inzet voor ouders, kinderen en professionals in de stad. Hiermee bestendigen we de Collectieve aanpak opvoedondersteuning.

Fysieke leefomgeving

  • We adviseren structureel over gezonde keuzes in ruimtelijke visies, tenders, omgevingsplannen en vergunningverleningen. Daarbij brengen we de gezonde keuzes in beeld rondom thema’s als groen, luchtkwaliteit, gezonde mobiliteit en een beweegvriendelijke openbare ruimte. Maar ook omtrent locatiekeuze voor bijvoorbeeld (tijdelijke) woningen of scholen. We dragen met gezondheidsdata en -kennis bij aan de doorontwikkeling van de barcode methodiek (zie RSU; p.71 ) en een gebalanceerde en gezonde groei van de stad. Binnen onze advisering hebben we extra aandacht voor doelgroepen met gezondheidsachterstanden.

Verkleinen van gezondheidsverschillen

Leefstijl

  • Wij zetten in op het bereiken van moeilijk bereikbare groepen op vertrouwde plekken, zoals moskeeën en buurthuizen. We geven daar informatie over drugs (waaronder lachgas), soa & aids en andere infectieziekten en onderwerpen zoals roken of slaapproblemen. Ook organiseren we Gezond & Fit ontmoetingen in bijvoorbeeld buurthuizen of een andere vertrouwde plek.

Zorg- en hulpverlening

  • Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven. Daarom versterken we met inzet van het coalitieakkoord de aanpak ‘Kansrijke Start’ en verbreden deze naar meer plekken gericht op (aanstaande) ouders en kinderen in een kwetsbare situatie en wat zij nodig hebben voor een goede toekomst. Dat betekent oog voor bestaanszekerheid en met behulp van gerichte interventies onder meer extra aandacht voor opvoedvaardigheden, gezonde ontwikkeling van het kind en de ouder(s) en taalontwikkeling. Zorg en ondersteuning die (aantoonbaar) het verschil maakt voor ouders in een kwetsbare situatie en die voorheen tijdelijk was, maken we duurzaam beschikbaar.
    Nog meer zwangeren in een kwetsbare situatie kunnen gebruik maken van het prenataal huisbezoek van de JGZ, zodat zij tijdig de juiste zorg of ondersteuning krijgen.
  • We vervolgen in 2023 de doorontwikkeling van de gezonde wijkallianties en wijknetwerken. In deze netwerken worden op basis van onder andere wijkdata/wijkdoen gerichte opgaven aangepakt. Deze opgaven focussen zich op groepen die moeilijk bereikbaar zijn omdat daar de meeste gezondheidswinst te bereiken is. We werken in de wijk nauw samen met de wijkcoördinatoren van de eerstelijnsorganisaties om zo de inzet op het verkleinen van gezondheidsverschillen te versnellen. Stedelijk vernieuwen we de samenwerkingsagenda met Zilveren Kruis en verstevigen we de samenwerking met de eerstelijnsorganisaties Sterkz.org en RegiozorgNu.
  • Het doel van de Health Hub Regio Utrecht is om gezondheid en geluk dichterbij brengen en de positie van de regio als gezondheidsmetropool te versterken. In 2023 start de volgende fase van de netwerksamenwerking, die we met behulp van coalitiemiddelen een extra impuls geven. Samen met partners richten we dit netwerk nog nadrukkelijker op innovatie in maatschappelijke vraagstukken gericht op preventie, digitale transformatie en een aantrekkelijke arbeidsmarkt.

Sociale leefomgeving

  • We zetten in op taalthuisstimulering voor de leeftijd vóór de voorschoolse opvang. Dit doen we door individuele taalthuisbezoeken en ouder-kindgroepen verder uit te breiden en verder te ontwikkelen samen met Taal doet Meer , JGZ en ouders.

Vermeerderen gezondheidskennis

  • Met ons lidmaatschap van internationale netwerken werken we aan onze profilering van Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen.
Deze pagina is gebouwd op 06/30/2023 00:16:53 met de export van 06/29/2023 23:52:20