Programma's

Volksgezondheid

Belangrijke risico's

Risico

Maatregel

  1. De bestaanszekerheid staat onder druk door inflatie. De prijs van olie, gas en levensmiddelen stijgt. Lonen stijgen niet mee in verhouding. Dit betekent dat Utrechters minder te besteden te hebben.

Risico is dat de kosten voor basis levensbehoeften zodanig stijgen dat inwoners ongezondere keuzes maken en de stress over geldzorgen toeneemt en meer inwoners treft.

  • We werken samen met de eerstelijnszorg om geldzorgen bespreekbaar te maken en tijdig door te verwijzen.
  • Organisatieonderdelen werken nauw samen om aandacht voor deze groep te vergroten.
  • We voeren hier gesprekken over met de G4 en VNG en verkennen de mogelijkheden voor een gezamenlijke lobby.
  1. Door krapte op de arbeidsmarkt hebben we al langere tijd een tekort aan jeugdartsen binnen de Jeugdgezondheidszorg. Corona kan zorgen voor extra uitval van personeel waar we al een tekort aan hebben.

Door een tekort aan jeugdartsen wordt de brede sociaal-geneeskundige kennis op het gebied van het opgroeiende kind gemist. Hierdoor bestaat het risico dat de kennis verdwijnt om de individuele en collectieve lichamelijke en geestelijke gezondheid van de opgroeiende jeugd – in relatie tot de leefomgeving – te onderzoeken, te interpreteren en te bevorderen.

  • Verhogen instroom door opleiden jeugdartsen en continu werven, verminderen uitstroom door binden en boeien.
  • Verhogen van de flexibele capaciteit (landelijk, met name jeugdverpleegkundigen) door inzet van digitale communicatiemiddelen.
  • Taakherschikking en flexibilisering o.a. inzet van jeugdverpleegkundigen bij het versterken van de beweging naar de voorkant en de samenwerking binnen het sociaal domein.
  • Taakdifferentiatie: meer inzet van ondersteunende medewerkers (beleid, administratie, logistiek enz.)
  1. Corona is nog steeds niet geheel verdwenen uit onze samenleving en er bestaat een kans dat dit in de herfst en winter oplaait.

Dit kan opnieuw grote effecten hebben op de lichamelijke- en mentale gezondheid van Utrechters. Onze (extra) inspanningen om gezondheidswinst voor iedereen te behalen en gezondheidsverschillen te verkleinen, hebben dan minder effect op de gezondheid van Utrechters.

  • Monitoren van de invloed van Corona op gezondheid.
  • Met de Corona agenda schakelen we snel tussen programma’s en met partners of en wanneer overgegaan moet worden tot maatregelen.

Zie voor een totaaloverzicht de Weerstandsvermogen en Risicobeheersing .

Deze pagina is gebouwd op 06/30/2023 00:16:53 met de export van 06/29/2023 23:52:20