Programma's

Samenleven en Sport

Omschrijving

Doelstelling 1 Inwoners doen mee en zorgen voor elkaar

  • Ondersteuning informele zorg organisaties, buurtnetwerken, wijkinformatiepunten, brugfunctie organisaties, welzijnsaccommodaties in zelfbeheer en taal & digitaal organisaties via de subsidieregeling Vrijwillige inzet voor elkaar .

Financiering van basisvoorziening ondersteuning vrijwilligers en mantelzorgers en mantelzorgondersteuning .

  • Verbeteren van de toegankelijkheid in de stad door middel van de regeling Toegankelijkheid , het uitreiken van de Toegankelijkheidsprijs en het informeren van inwoners informeren over de (on)toegankelijkheid van gebouwen via Wheelmap.org.
  • Financiering van ondersteunen en versterken (digi)taalvaardigheid volwassen inwoners.

Doelstelling 2 Inwoners kunnen zichzelf zijn en leven prettig met elkaar samen

  • We faciliteren en ondersteunen de lokale Mensenrechtencoalitie.

Doelstelling 3 Kinderen, jongeren, ouders en opvoeders zijn veerkrachtig

  • Met het online jongerenwerk komen en blijven jongerenwerkers in contact met jongeren en worden vragen en signalen opgepakt. Het online jongerenwerk is onderdeel van het reguliere jongerenwerk. Het online jongerenwerk is afgelopen jaren doorontwikkeld, en zal ook komende jaren aandacht blijven vragen om te blijven aansluiten bij de online leefwereld van jongeren.
  • We ontwikkelen collectieve aanpakken met en voor jeugdigen in samenwerking met JoU (sociale basis), Lokalis (basishulp), Spoor030 en KOOS (specialistische hulp). Dankzij deze collectieve aanpak vinden de jongeren herkenning bij elkaar, steunen ze elkaar en werken ze samen aan hun problemen.

We ondersteunen groepsactiviteiten in de vrije tijd voor kinderen met extra ondersteuningsbehoefte gericht op het versterken van het opgroeien en de ontwikkeling van deze kinderen. Dit doen we vanuit de subsidieregeling ‘Sociale prestatie en dagondersteuning’.

  • Vreedzaam, versterken en vergroten vreedzame scholen en wijken, met focus op de doorgaande lijn van VO scholen en ouderimpuls. Ook versterken we de vreedzame visie bij partners zoals JoU en Dock. Dit doen we door te kijken wat er nodig is en waar we op moeten inzetten.
  • Ondersteunen en versterken van jeugdparticipatie en initiatieven in de stad en binnen de organisaties. Hierin focussen we om jeugdparticipatie laagdrempelig te maken en dat iedereen als die dit wil kan participeren en wat ze hiervoor nodig hebben.

Doelstelling 4 Utrecht heeft voldoende, goede en toegankelijke buurtvoorzieningen

  • Met bewoners(initiatieven) en maatschappelijke organisaties goede, toegankelijke en uitnodigende welzijnsaccommodaties faciliteren, die naar tevredenheid optimaal gebruikt worden, goed worden onderhouden en toekomstbestendig zijn.

Doelstelling 5 Inwoners kunnen op hun eigen manier en niveau sporten en bewegen in een veilige omgeving

  • We blijven met elkaar investeren in een positieve sportcultuur, waarin iedere sporter veilig en met plezier kan sporten met een divers aanbod waardoor ieder kind haar/zijn talent kan ontwikkelen. Ook continueren we de uitvoering van de acties uit de antidiscriminatie agenda.
  • We continueren de inzet van SportUtrecht op het gebied van sportstimulering, verenigingsondersteuning ter verbetering en behoud van de vitaliteit van de sportaanbieder en talentontwikkeling. Met een wijkgerichte aanpak zetten zij meer in op het bereiken van de niet sportende Utrechter.
  • Sportaanbieders zijn onderdeel van de sportinfrastructuur waardoor bewoners kunnen sporten en bewegen. Hiervoor is het van belang dat sportaanbieders vitaal zijn. Daarom continueren we de inzet van SportUtrecht in het ondersteunen van sportaanbieders in behouden en versterken van hun vitaliteit.
  • We continueren de sport- en culturele activiteiten voor kinderen in armoede. We blijven voorzieningen als de U-pas, het Paul Verweel Sportfonds en Stichting Leergeld promoten en het aanvragen zo laagdrempelig mogelijk te maken, zodat ook kinderen in armoede kunnen sporten.
  • Door het aanbieden van een ruim aanbod van zwemles in de baden blijven we inzetten op het verhogen van de zwemvaardigheid van Utrechtse kinderen. Voor kinderen waarbij zwemles niet vanzelfsprekend of financieel mogelijk is bieden wij het schoolzwemmen en het zwemlespakket aan.
  • Voor talentontwikkeling in Utrecht zetten we in op een breed, divers en laagdrempelig sportaanbod voor alle Utrechtse kinderen, zodat talent van onderaf zijn of haar weg kan vinden. Het onderwijs vormt daarin een belangrijke partner, waarmee we de samenwerking willen intensiveren.
  • We monitoren met SportUtrecht voortdurend wensen en behoeften van sportaanbieders met ambities op talentontwikkeling in de stad. Als gemeente ondersteunen en faciliteren we samen met SportUtrecht initiatieven op talentontwikkeling. We stimuleren kennisdeling en samenwerking binnen het Utrecht Talent Center. Samen met Sportcampus Traiectum zijn zij belangrijke gesprekspartners voor de gemeente op het gebied van talentontwikkeling.

Doelstelling 6 Utrecht heeft voldoende, goede en toegankelijke sportvoorzieningen

  • Tweejaarlijks ramen van benodigde sportcapaciteit (volgende keer in 2024).
  • Streven naar zo efficiënt mogelijke bezetting bestaande accommodaties.
  • Beheren, onderhouden, renoveren en verduurzamen van accommodaties op natuurlijke momenten. Hierbij kun je denken aan vervanging van kleedkamers, vernieuwing van (kunstgras)velden en renoveren van gymzalen.
Deze pagina is gebouwd op 06/30/2023 00:16:53 met de export van 06/29/2023 23:52:20