Programma's

Openbare ruimte en groen

Omschrijving

Doelstelling 1 De openbare ruimte is gezond, aantrekkelijk, robuust en toekomstbestendig voor iedereen

  • We werken aan de transitie van de beheerorganisatie, die randvoorwaardelijk is voor het realiseren van de ambities op het vlak van ontwikkelend beheer. We investeren in de personele capaciteit en kwaliteit van de beheerorganisatie, brengen het instrumentarium van de beheerorganisatie op orde en geven vorm aan een integrale werkwijze.
  • Door afname van de vraag naar graven zetten we op onze begraafplaatsen in op breder maatschappelijk gebruik zoals groene ommetjes en verhuur van gebouwen.
  • De ambitie is om binnen het wervengebied jaarlijks 100 meter wal/kluismuur te herstellen. Daarnaast om samen met keldereigenaren, binnen het wervengebied, 35 kelders te herstellen.

Doelstelling 2 Het water- en rioleringssysteem is gezond, robuust en toekomstbestendig voor iedereen

  • Het klimaatbestendig maken en houden van de stad door het voorkomen van wateroverlast door extreme neerslag of schade door langdurige droogte door meer ruimte voor water te realiseren in het straatprofiel, verharding te vervangen door groen en hemelwater zoveel mogelijk vast te houden door infiltratie of nuttig gebruik.
  • Het circulair maken van het water- en rioleringssysteem door onder andere het verminderen van het waterverbruik, het scheiden van vuile en schone waterstromen en het hergebruiken van grondstoffen en materialen.
  • Het vervangen van bijna 500 kilometer riolering tot 2050, waarbij we ernaar streven gelijktijdig de openbare ruimte te vernieuwen en zowel het rioleringssysteem als de openbare ruimte klimaatbestendig en circulair te maken.
  • Het aanpassen van het water- en rioleringssysteem aan de groei van de stad, waaronder het op de lange termijn toewerken naar een andere locatie van de rioolwaterzuivering Utrecht.
  • Het realiseren van de vastgestelde waterkwaliteitsdoelen samen met de waterschappen.

Doelstelling 3 Extra groen dat bijdraagt aan klimaatadaptatie, biodiversiteit en/of recreatie voor mensen en dieren

  • We streven er naar de komende vier jaar 45 hectare extra groen toe te voegen door veel verharding te verwijderen en extra groen te realiseren. Ook maken we gebieden toegankelijker voor mens en dier en voegen waarde toe.   Bij de groene schaalsprong richten we ons op alle schaalniveaus.
  • Op straat- en buurtniveau (groen dichtbij) vergroenen we in combinatie met vervangings- en herinrichtingsprojecten (integrale aanpak openbare ruimte). De projecten zitten nu vooral in de naoorlogse wijken. We investeren ook in de groenarme wijken waar we voorlopig geen vervangingsinvesteringen hebben voorzien, zoals Noordwest en Rivierenwijk en ook in straten waar initiatieven van bewoners komen en via het project De Groene Ommetjes. Ook bij herinrichting om straten verkeersveiliger te maken ontstaan kansen voor meer groen en bomen. 

Voor het ontwikkelen van nieuwe parkgebieden realiseren we een deel van icoonproject de Moreelse Tuinen. We werken aan de icoonprojecten Natuurgebied Zuilen en Lunettenpark op het niveau van de groene scheggen en met de regio doen we een pilot voor meer groen buiten de stad aan de kant van Amelisweerd (Groen Groeit Mee). Op het niveau van de groenblauwe routes werken we aan het icoonproject Rondje Stadseiland.

Doelstelling 4 Afval wordt zoveel mogelijk voorkomen, aantoonbaar ingezet als grondstof en afvalscheiding wordt positief gestimuleerd

  • We ontwikkelen, testen en implementeren de komende jaren een nieuw inzamelsysteem voor GFE. Dit systeem wordt speciaal ontwikkeld voor toepassing in bestaande wijken met een zeer dichte bebouwing.
  • Door meer monitoring van verwerkingsrapportages en sorteeranalyses krijgen we meer inzicht in de kwaliteit van de gescheiden ingezamelde stromen en de verwerkingsketens. Daardoor kunnen we beter sturen op inzet van ingezamelde afvalstromen als grondstof.
Deze pagina is gebouwd op 06/30/2023 00:16:53 met de export van 06/29/2023 23:52:20