Paragrafen

Weerstandsvermogen en Risicobeheersing

Twee mondiale ontwikkeling zijn van invloed op de Programmabegroting 2023: de effecten van de oorlog in Oekraïne en de coronacrisis. Beide hebben een impact op mondiale economie in de vorm van inflatie en een tekort aan materialen. Dit zorgt voor onzekerheid in deze begroting. Tegelijkertijd zien we de directe impact van corona op de economie afneemt. Het weerstandsvermogen was, onder andere als gevolg van de coronacrisis gedaald tot onder de norm van 1,0. In het coalitieakkoord is afgesproken om het weerstandsvermogen versneld te versterken en weer aan te vullen naar de norm.

Impact oorlog in Oekraïne
De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot een grote vluchtelingenstroom in Europa. Tijdens de coronacrisis was er al sprake van schaarste aan verschillende (bouw)materialen, stijgende prijzen en krapte op de arbeidsmarkt. De oorlog in de Oekraïne heeft dit effect versterkt met als gevolg sterk stijgende prijzen voor gas en olie. Door deze prijsstijging is er sprake van inflatie en zien wij, maar ook onze inwoners en partners, onze uitgaven voor energie en producten waarvoor veel energie nodig is flink stijgen. Daarom hebben wij in de begroting extra middelen vrijgemaakt om de prijsstijging te compenseren. Dit betreft een generieke verhoging van de prijscompensatie van alle budgetten in de begroting en een specifieke reservering voor de stijgende energiekosten en uitzonderlijke situaties.

Coronacrisis
Ook in deze begroting is rekening gehouden met het effect dat de coronapandemie met zich meebrengt. Wij gaan er vanuit dat corona niet zal verdwijnen, maar er zijn steeds minder maatregelen nodig voor de bestrijding van corona. De impact van de pandemie en beperkende maatregelen op Utrecht schatten wij daarom lager in dan de eerste jaren waarin de pandemie opkwam. Deze inschatting sluit aan op het rijksbeleid. Bij de Voorjaarsnota 2022 zullen we de bestemmingsreserve maatregelen corona evalueren.

Coalitieakkoord: versneld versterken weerstandsvermogen
In het coalitieakkoord 2022-2026 'Investeren in Utrecht' is de beschikbare weerstandscapaciteit versterkt en aangevuld met 5 miljoen euro (1e Bestuursrapportage 2021). Ook is de ambitie uitgesproken dat bij een positief resultaat als eerste wordt ingezet op het verder aanvullen van deze weerstandscapaciteit. Met als doel het weerstandsvermogen zo snel mogelijk terug te brengen naar de norm van 1,0. Door een positief resultaat van de meicirculaire 2022 wordt in de Tweede Bestuursrapportage 2022 het weerstandsvermogen verder aangevuld met 3 miljoen euro. Daarmee voldoet het weerstandsvermogen weer aan de door de raad en provincie gestelde norm van 1,0.

Deze pagina is gebouwd op 06/30/2023 00:16:53 met de export van 06/29/2023 23:52:20