Programma's

Bewoners en Bestuur

Omschrijving

Doelstelling 1 De Utrechtse belangen zijn goed vertegenwoordigd in de regio, nationaal en internationaal

  • Het Utrechtse coalitieakkoord benoemt grote opgaven op gebied van kansengelijkheid, betaalbaar wonen en klimaat. We vertalen dit naar lobbyprioriteiten die we onder de aandacht brengen bij bewindspersonen en Tweede Kamerleden om zo onze lokale doelstellingen voor onze inwoners en ondernemers te behalen.
  • We bouwen aan een relevant regionaal en (inter)nationaal netwerk voor al onze bestuurders, met wie zij kunnen optrekken om de lobbydoelen uit het coalitieakkoord te halen.
  • Dit jaar zijn wij voorzitter van de G4, dit betekent dat we een agenderende rol hebben in het voor het voetlicht brengen van de grootstedelijke opgaven op het gebied van verstedelijking en kansengelijkheid. We zien dat er veel opgaven bij elkaar komen in onze grote steden, bijvoorbeeld: oververhitte woningmarkt, lerarentekort, relatief veel bijstandsgerechtigden en willen wij hierin met het rijk op zoek naar oplossingen. We investeren daarvoor in de contacten van de nieuwe colleges met het kabinet.
  • We verstevigen het profiel van Metropoolregio Utrecht om samen met de regio Utrechtse belangen op het gebied van wonen en mobiliteit nationaal aan te kaarten.
  • Wij willen dat Utrecht een voortrekkersrol speelt bij de internationale klimaatdoelstellingen en daarom zoeken we zowel op nationaal als op internationaal niveau strategische samenwerkingen op. Wij zetten ons in voor een grotere rol van steden in de klimaatafspraken (COP) en zorgen voor een vervolg op de afspraken die hierover op de COP in 2022 worden gemaakt.  

Doelstelling 2 De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders vormen samen een betrouwbaar bestuur van de stad.

  • In 2023 willen raadsleden participatie-instrumenten zoals petitie, burgeragendering en burgerinitiatief laagdrempeliger maken. Dat doen we door de procedures bij de indiening eenvoudiger te maken voor inwoners.
  • De afgelopen jaren is het aantal onderwerpen, besluiten en daarmee vergadermomenten van de raad toegenomen. Dit hangt mede samen met de uitbreiding van de taken van de gemeente en met de schaalsprong van de stad. De raad wil zijn werk goed blijven doen en goed invulling geven aan de volksvertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende rol. Ter uitvoering van de motie Doeltreffende raad van 3 december 2020 waarin om een voorstel is gevraagd voor vervanging van de subdoelstelling 2.1 van het programma Bewoners en Bestuur, is een onderzoek opgesteld met zachte doelstellingen als cultuur en werkdruk waarin in 2021 de oude raadsleden zijn bevraagd. In 2023 bevragen we de nieuwe raadsleden en op basis van de uitkomsten bepaalt het presidium vervolgens de nieuwe doelstellingen, zodat de raad goede invulling kan geven aan het werk en Utrechters bereid blijven zich in te zetten als volksvertegenwoordiger.
  • Het college voert, op basis van collegiaal bestuur, beleid op een breed scala aan onderwerpen waar gemeenten voor verantwoordelijk zijn. Met oog voor continuïteit van bestuur vinden bijstellingen plaats op basis van het coalitieakkoord ‘Investeren in Utrecht’. Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen is daarbij het overkoepelende thema. De planning van de uitvoering van het coalitieakkoord wordt conform de overgenomen motie ’Van coalitieakkoord naar uitvoering’ bij de Voorjaarsnota 2023 inzichtelijk gemaakt zodat de uitvoering onderdeel wordt van de P&C cyclus.
  • In het kader van inwerken worden ook in 2023 voor de collegeleden (gezamenlijke) thematische werkbezoeken en kennismakingen/ontmoetingen met stedelijke en regionale partners georganiseerd.

Doelstelling 3 Utrechters zijn actief in de eigen omgeving en/of oefenen invloed uit op gemeentelijke plannen, beleid en uitvoering in hun buurt, wijk en/of stad.

  • Met bewoners, ondernemers en organisaties die actief zijn in de wijk en weten wat er speelt stellen we gebiedsakkoorden op en voeren die uit in Kanaleneiland, Noordwest (Geuzenwijk en delen van Ondiep en Pijlsweerd) en in Leidsche Rijn (Parkwijk-Zuid en Terwijde).

Doelstelling 4 De informatievoorziening en dienstverlening aan de inwoners en ondernemers van Utrecht is betrouwbaar, actueel, begrijpelijk en toegankelijk en passend bij de vraag van de inwoner.

  • Eind 2022 stellen we een plan van aanpak op om het verbeteren van de ‘menselijke maat’ in de gemeentelijke dienstverlening uit te werken in concrete stappen in deze meerjarige ontwikkeling. Op basis daarvan zullen de speerpunten voor 2023 worden vastgesteld en gestart
  • We maken een start met de zogenaamde 'Stadskamer'; een fysieke plek waar alle signalen van inwoners bij elkaar komen, geanalyseerd en geduid worden met als doel het versnellen van (proces)verbeteringen in de ketens van dienstverlening, in de uitvoering en in het beleid.
  • We geven vorm aan de in 2022 opgestelde uitwerking van de Ombudsfunctie
  • De pilot 'eerst bellen voordat de brief verstuurd wordt' wordt gestart
  • We gaan verder met het organiseren van de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen (maart 2023) Na deze verkiezingen zal er een begin gemaakt worden met de organisatie van de verkiezing Europees Parlement in 2024
  • We continueren het project Staatloosheid
Deze pagina is gebouwd op 06/30/2023 00:16:53 met de export van 06/29/2023 23:52:20