Programma's

Economie & Werkgelegenheid voor Iedereen

Omschrijving

Doelstelling 1 Utrecht heeft voldoende toekomstbestendige werknemers en werkgelegenheid die passend is bij de groei van de stad.

  • Samen met werkgevers, brancheorganisaties en opleiders werken we aan toekomstbestendige werkgelegenheid, een collectieve aanpak voor structurele (systeem)veranderingen op de arbeidsmarkt en competentieontwikkeling van de (toekomstige) beroepsbevolking. Hierbij focussen we ons op essentiële beroepen in onze stad, in het bijzonder in de marktgroepen ‘gezondheid’, ‘onderwijs’, ‘ict en digitale vaardigheden’ en ‘bouw, techniek, energietransitie en circulair’.Daarbij geven we samen met de regionale partners uitvoering aan de Utrecht Talent Alliantie (UTA). Met de UTA zetten we ons in voor een economisch en maatschappelijk sterke regio, waarin ieders talent wordt benut, zo veel mogelijk soepele overstappen naar geprioriteerde sectoren plaatsvinden, een leven lang ontwikkelen vanzelfsprekend is en de beroepsbevolking beschikt over voldoende digitale vaardigheden.
  • Met ons beleid op gebied van het investeringsklimaat werken we aan de transitie van de lokale economie naar een economie die bijdraagt aan een gezondere wereld, door het regionale kennis- en innovatie ecosysteem te versterken, te investeren in bedrijven die hieraan bijdragen en randvoorwaarden (talent en ruimte) te creëren voor toekomstbestendig werk voor iedereen. Dit doen we in nauwe samenwerking met bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden, met de Regionale Economische Agenda 2020-2027 als kader.
  • Met onder andere de inzet op de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht (ROM), het ecosysteem voor starters en groeiers, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het programma sociaal ondernemerschap werken we aan de toekomstbestendige ontwikkeling van het mkb.
  • In nauwe samenwerking met de ROM (ten aanzien van handelsmissies en kennisuitwisseling) en het International Welcome Centre Utrecht Region (IWCUR, ten aanzien van onze dienstverlening voor international) zetten we Utrecht steeds sterker internationaal op de kaart kunnen zetten, met als doel kennis, bedrijvigheid en talent aan ons te binden.
  • We werken samen met de Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht (OMU) aan de intensiveringsopgave op bedrijventerreinen, en met de Wijkontwikkelingsmaatschappij (WOM) werken we aan het transformeren van panden om de sociaaleconomische situatie, het vestigingsklimaat en leefbaarheid in gebieden te verbeteren. Hierbij is tevens aandacht voor vergroening en verduurzaming van de bedrijventerreinen.
  • We willen aantrekkelijk zijn voor bedrijven en werkgevers die nu en ook in de toekomst veel baanzekerheid geven en meewerken aan een toekomstbestendige economie, met in het bijzonder aandacht voor het aantrekken en faciliteren van bedrijven die bijdragen aan innovatie en aan gezondheid gerelateerde economie. ROM en Utrecht City in Business (UciB) werken hierin samen, waarbij bedrijven op een zo optimaal mogelijke wijze begeleid worden met hun vestigingsvragen.
  • We geven invulling aan de RSU2040 met de (door-)ontwikkeling van bedrijventerreinen en kantoorlocaties, werken in de wijk, het clusteren van winkelgebieden en publieksgerichte functies zoals horeca. Ook stimuleren we de transitie naar een circulaire economie door ruimte te bieden aan bedrijven die bijdragen aan meer hergebruik van grondstoffen en het verduurzamen van de economie.
  • Het Utrecht Science Park (USP) is het kloppende hart van een van Europa's meest competitieve regio’s. Op het USP werken op internationaal niveau kennisinstellingen, onderzoeksinstituten, gezondheidszorg en innovatieve bedrijven intensief samen aan nieuwe oplossingen voor een langer en gezonder leven. De ruimtelijke en economische ambities voor het USP zijn fors. Met de plannen voor grootschalige vernieuwing van de gebouwen van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht ontstaat ruimte voor doorontwikkeling van dit snelst groeiende Science Park van Nederland. We zetten in op een toename van minimaal 4.000 nieuwe banen de komende jaren en doen dit samen met onze partners in het gebied. Met de middelen voor uitvoeringskracht economie versterken we de capaciteit hierop.
  • We geven uitvoering aan ons langjarig horeca-, detailhandel-, evenementen- en hotelbeleid. Op basis van veranderende (markt-)omstandigheden en behoeften zijn we dan in staat om desgewenst bij te sturen.
  • We geven uitvoering aan het Plan van Aanpak Rekenkamerrapport 'De Balans Opmaken'. Er wordt meer samenhang gebracht binnen het programma Economie en Werken voor Iedereen, waarbij de onderlinge samenhang tussen de deelprogramma’s Vestigingsklimaat, Investeringsklimaat en Toekomstbestendige Arbeidsmarkt wordt versterkt. Met een betere vorm van informatiemanagement is het mogelijk om te monitoren wat de mogelijke effecten van gevoerd beleid zijn.
Deze pagina is gebouwd op 06/30/2023 00:16:53 met de export van 06/29/2023 23:52:20