Utrecht is een gewilde stad om te wonen en dat zien we duidelijk terug: ondanks dat we veel woningen bouwen, is er al jarenlang een groot tekort aan woningen en nemen de tekorten steeds verder toe. De hoge koop- en huurprijzen en een beperkt geschikt aanbod leiden tot verdringing en misstanden. Voor Utrechters wordt het steeds moeilijker om een geschikte woning te vinden.
We willen dat iedereen een passende en betaalbare woning kan vinden in Utrecht. Woningen die betaalbaar en duurzaam zijn en in gemengde wijken staan. In deze wijken kunnen gemeenschappen ontstaan waar mensen prettig en gezond (samen)leven en waar plek is voor alle (inkomens)groepen en voor kwetsbare Utrechters.
Om dit te realiseren maken we de beweging van woningmarkt naar volkshuisvesting. We zetten bij de woningbouw in op een groei in balans met de andere functies. Voor de nieuwbouwprojecten (te definiëren in raadsbrief oktober 2022) hanteren we de verdeling 40% sociale huur, 35% middensegment en 25% vrije sector met een gemiddelde oppervlakte van 65m2 voor het sociale en middensegment. Om op korte termijn direct te kunnen voorzien in de vraag naar woningen hebben we de Taskforce ‘Versneld toevoegen tijdelijke woonruimte’. We nemen meer regie door in te zetten op de realisatie en het behoud van woningen in de sociale huur, middenhuur en betaalbare koop. Ook richten we ons op de bescherming van de bestaande woningvoorraad tegen excessen. Dit doen we door een samenhangende inzet van nieuwe instrumenten (zoals de Wet goed verhuurderschap) en aanscherping van bestaand instrumentarium (zoals de opkoopbescherming, leegstandverordening), in combinatie met handhaving en samenwerking met partners.
De beweging naar meer overheidsregie op de volkshuisvesting betekent dat het rijk meer gaat vragen van gemeenten, maar ook meer middelen en instrumenten ontwikkelt. We lobbyen actief – zoveel mogelijk in samenwerking met de andere grote steden - op voor Utrecht goed en direct praktisch toepasbaar instrumentarium en voldoende financiële middelen. Het komend jaar bekleedt Utrecht het voorzitterschap van G4. Dit gaat ons helpen met de goede contacten. Tevens werken we zoveel mogelijk samen met onze buurgemeenten (U10) en de provincie op grensoverschrijdende woonthema's.