Programma's

Ruimtelijke ontwikkeling, Wonen en Erfgoed

Utrecht is de snelst groeiende stad van Nederland. In de Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040 is de koers voor de ruimtelijke ontwikkeling en hoe we om willen gaan met de groei van de stad voor de komende twee decennia vastgelegd. De koers van de RSU zetten we voort en we houden nog nadrukkelijker vast aan groeien in balans. Het uitgangspunt van de RSU is verbeeld en verwoord in de Utrechtse barcode: alle functies die een stad nodig heeft (woningen, werkgelegenheid, maatschappelijke voorzieningen, groen, mobiliteit, energie) moeten meegroeien met het aantal inwoners. De ruimtevraag vanuit deze verschillende opgaven is enorm.

De druk op de ruimte roept de vragen op: hoe zorgen we voor kwaliteit in een verdichtende stad en hoe blijven we voor een leefbare en gezonde stad? Hierover gaan we het gesprek met elkaar aan, met de stad en partners als het Rijk en de regio. De uitwerking van de barcode op gebiedsniveau geeft de richting om te kunnen sturen op groei in balans in de gebieden en geeft richting aan de projecten voor (her)ontwikkeling van de fysieke leefomgeving. Ook op projectniveau worden de verschillende ambities in samenhang gebracht, integraal afgewogen en keuzes voorgelegd.

In het coalitieakkoord is een omvangrijk en ambitieus pakket opgenomen, dat in de voorliggende programmabegroting is verwerkt. Het pakket Groei in Balans combineert de voornaamste doelen uit het coalitieakkoord – gelijke kansen, betaalbaar wonen en de klimaatcrisis tegengaan – met een gebalanceerde groei van de stad zoals beoogd in de Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040 . Zo is en blijft Utrecht een leefbare, betaalbare, duurzame en gezonde stad. We investeren de komende jaren fors in het voorzieningenniveau in de wijken. De stad heeft bovendien verdere vergroening en investeringen in duurzame mobiliteit nodig, vooral voor gebruik van fiets en openbaar vervoer. Ondertussen blijven we inzetten op integrale gebiedsontwikkeling in verschillende delen van de stad. Al met al een hoog ambitieniveau, dat past bij Utrecht. In dit programma Ruimtelijke Ontwikkeling, Wonen en Erfgoed wordt de samenstelling van het pakket toegelicht in relatie tot de ambitie om te groeien in balans. Om dit te kunnen doen, moet ook geïnvesteerd worden in de uitvoeringskracht van de organisatie. We faciliteren daarmee dat (ambtelijke) capaciteit geen belemmering vormt voor voortgang van (toekomstige) investeringen in betaalbaar wonen door woningcorporaties en ontwikkelaars, of voor realisatie van publieke voorzieningen.

De dekking van het pakket is voor een groot deel gekoppeld aan de groei van de stad: als Utrecht harder groeit, zijn er meer middelen beschikbaar. We ramen de groei op basis van prognoses, en passen daar de benodigde en mogelijke investeringen op aan, Zie voor verdere toelichting van de dekking de bijlage Meerjaren-pakket Groei in Balans .

Voor de Investeringsstrategie RSU zijn regionale, landelijke en Europese subsidies en fondsen een belangrijke dekkingsbron. Door deze externe financiële middelen te verwerven willen wij de ambities met innovatieve aanpakken ondersteunen, onder andere voor de agenda Gezond Stedelijk Leven en de ambities uit de Regionaal Economische Agenda, het mobiliteitsplan 2040, de Regionale Energie Strategie en overige opgaven van de stad.

In de bijlage ‘Groei in Balans’ wordt een compleet overzicht geschetst van de verwachte uitgaven voor de geselecteerde uitvoeringsprojecten en de te organiseren uitvoeringskracht. Daar wordt ook toelichting gegeven op de werking en de geschatte omvang per dekkingsbron.

Deze pagina is gebouwd op 06/30/2023 00:16:53 met de export van 06/29/2023 23:52:20