Programma's

Onderwijs

Omschrijving

Doelstelling 1 Alle kinderen en jongeren doorlopen hun eigen unieke pad naar kansrijke deelname aan de samenleving

  • Om verdere verhoging van het bereik in de VE te verkrijgen, nemen we aanvullende maatregelen in de toeleiding van ouders (en kinderen) naar de voorschool. In 2023 komen we, samen met de betrokken partners, met een plan van aanpak om meer kinderen te bereiken met voorschoolse educatie. Hierin nemen we de effecten mee van de maatregelen die in 2022 genomen zijn: uitbreiding capaciteit team toeleiding, investering in een intensievere samenwerking tussen de partners in de toeleiding en de toeleidingsmonitor voorschoolse educatie om kinderen makkelijker te kunnen vinden.

En daarnaast onderzoeken we met onze partners welke extra interventies eraan kunnen bijdragen dat meer kinderen deelnemen aan VE. Dit in de context van personeelstekorten binnen de kinderopvang en een toenemende vraag naar aanvullende ondersteuning/zorg voor kinderen in de voorschool. In het kader van ongelijk investeren in gelijke kansen kan dit per wijk verschillen.

  • In 2023 werken we samen met de vier Utrechtse mbo instellingen, werkgevers en andere partners uit de stad aan een nieuwe mbo agenda 2023 - 2026. We willen hiermee de positie van mbo studenten in het Utrechtse studentenleven versterken, de waardering voor vakmanschap vergroten en een goede aansluiting tussen bedrijfsleven en onderwijsinstellingen stimuleren.
  • De Rijke schooldag is een begrip dat zowel in het regeerakkoord als in het coalitieakkoord naar voren komt. In 2023 zullen we in drie wijken dit concept nader uitwerken tijdens en na schooltijd, samen met sport, cultuur en burgerschap.
  • We zien dat in gebieden met een lagere SES score de vorming van een kindcentrum moeilijker ontstaat, omdat daar minder vraag is naar formele kinderopvang. We willen in deze gebieden inzetten op de vorming van kindcentra met voorscholen en basisscholen en dit geheel versterken door middel van ons brede schoolbeleid en de Rijke Schooldag.
  • Voor het NPOnderwijs stellen we samen met Jeugd een nadere regel Herstel en veerkracht op waarmee we doorlopende activiteiten voor jeugd stimuleren. Deze nadere regel richt zich op kinderen van 0 - 18 jaar en in het bijzonder aandacht op de thema's: het jonge kind, kinderen in een kwetsbare situatie, jongvolwassenen, het versterken van de sociale basis en activiteiten die de leer- of ontwikkelingsgroei van kinderen en jongeren versterken.
  • De Utrechtse Onderwijs Agenda komt in 2023-2026 met een visie voor 2040 en een bijhorende werkagenda.

Doelstelling 2 Moderne en toekomstbestendige huisvesting van scholen, die voldoende passend en duurzaam is

  • In 2023 investeert de gemeente circa 38 miljoen euro aan investeringsprojecten voor schoolgebouwen voor het nieuwe huisvestingsprogramma. Een deel hiervan wordt gedekt uit het investeringspakket ‘groei in balans’. Uitvoering vindt plaats via het meerjarenperspectief onderwijshuisvesting (MPOHV). Er is budget voor stijgende bouwkosten, zoals opgenomen in de voorjaarsnota 2022.
  • In 2023 werken we samen met de schoolbesturen verder aan een nieuw MPOHV.
Deze pagina is gebouwd op 06/30/2023 00:16:53 met de export van 06/29/2023 23:52:20