Programma's

Onderwijs

Omschrijving

Doelstelling 1 Alle kinderen en jongeren doorlopen hun eigen unieke pad naar kansrijke deelname aan de samenleving

  • Coördineren van de stedelijke aanmeldprocedure voor de basisschool. We streven ernaar dat alle basisscholen in Utrecht deelnemen aan de stedelijke aanmeldprocedure.
  • We stimuleren en ondersteunen minder taalvaardige ouders om gebruik te maken van de aanmeldprocedure voor de basisschool.
  • Het uitvoeren van het gemeentelijke deel van het Nationaal programma Onderwijs (NPO).
  • De regiodeal Overvecht.
  • Het mentaal welzijn van kinderen en jongeren staat door de afgelopen corona jaren onder druk (Staat van de Jeugd, 2022). We hebben daar samen met onze partners in de stad aandacht voor en organiseren activiteiten en ondersteunende programma's zodat kinderen en jongeren een positiever zelfbeeld en meer zelfvertrouwen kunnen ontwikkelen. Dat doen we door inzet van middelen uit het NPOnderwijs. Als gemeente voeren we regie op vijf thema’s: het jonge kind, kinderen in een kwetsbare situatie, jongvolwassenen, het versterken van de sociale basis en activiteiten die de leer- of ontwikkelingsgroei van kinderen en jongeren versterken.
  • Met het programma Utrecht Leert! werken we samen met de Utrechtse Onderwijs Agenda (UOA) partners aan onder meer het opleiden en behouden van onderwijsprofessionals. We willen dat er voldoende goede leraren zijn als randvoorwaarde voor goed onderwijs voor iedereen. Tevens onderzoeken we andere manieren van organiseren, om ondanks het tekort aan personeel wel kwaliteit te blijven bieden.
  • Een podium voor het MBO: we investeren in een goede aansluiting tussen onderwijs en het Utrechtse bedrijfsleven en in het creëren van meer stageplekken.

Doelstelling 2 Moderne en toekomstbestendige huisvesting van scholen, die voldoende passend en duurzaam is

  • Een groen schoolplein is niet alleen heel leuk om op te spelen, het is ook goed voor het klimaat. We ondersteunen schoolbesturen die hun schoolplein klimaatadaptief willen inrichten. Scholen kunnen subsidie aanvragen voor het vergroenen van hun schoolpleinen. We willen deze groene pleinen in overleg met scholen ook beschikbaar stellen voor de buurt. De verwachting is dat in 2023 subsidie gegeven wordt aan twaalf scholen. De scholen zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het plan van hun schoolplein, en het beheer en onderhoud. Op dit moment vormt met name het beheer en onderhoud een knelpunt, omdat de Rijksvergoeding aan scholen daarvoor ontoereikend is. Daardoor vergroenen niet alle scholen.
  • Hoewel de gemeente geen wettelijke taak heeft voor het regelen van kinderopvang, stimuleren en motiveren we de komst van meer Utrechtse Kindcentra, in nieuwe wijken en in wijken en buurten waar kinderen een extra steun in de rug kunnen gebruiken. We zijn bezig met de voorbereidingen van de bouwplannen voor UK’s in Cartesius, Groenewoud en Merwedekanaalzone, maar ook in Vleuten-dorp en Tuindorp.
  • Om kinderen meer kansen te bieden en het probleem van vroege selectie tegen te gaan, stimuleren we initiatieven zoals onderwijs voor 10-14-jarigen en een brede brugklas. Dit doen we bijvoorbeeld met de bouw van Academie Tien, die we in 2023 gaan opleveren. Maar ook met de komst van Aurelius College bij basisschool De Zonnewereld, waar ruimte voor 10-14-onderwijs wordt ingericht.
Deze pagina is gebouwd op 06/30/2023 00:16:53 met de export van 06/29/2023 23:52:20